🇪🇪 eesti keeles
🇫🇮 Suomeksi
in English
Vi utforskar den mysiga nordiska vinteroverallen (“the Nordic snowsuit”).
Följ @talvihaalari på
Instagram
Vad är en nordisk vinteroverall?

Vi skulle beskriva en nordisk vinteroverall som en vadderad (fodrad) overall i ett stycke som bärs som ett vardagligt ytterplagg under den kalla årstiden i de nordiska länderna, framförallt i Finland. Traditionellt sett användes den främst som ytterplagg till barn. På senare tid har den dock börjat bli populär även bland vuxna.

Stormberg Ute vinteroverallKuoma Henna vinteroverallHoppin vinteroverallHuppa Jetta vinteroverallBjörka vinteroverall. Author: Alexandra @incomprensibleAdastra and Reima vinteroverall. Author: @slkorolevReima Stavanger vinteroverall. Author: @hendrikmorkelValtra overallLenne Kent vinteroverall (© weekend.ee)Björka vinteroverall

De vanligaste egenskaperna hos en nordisk vinteroverall är:

  • Framför allt så är den tjock, varm och vattentät, speciellt framtagen för utomhusvistelse i kyla, blåst, regn eller snö.
  • Avslappnad passform, men inte för bylsig. Vanligtvis har den en inre justering i midjan (snarare än ett yttre bälte med spänne som på skiddräkter).
  • Det huvudsakliga tyget har vanligtvis en enda neutral färg eller tryck med ett kreativt naturtema eller ett abstrakt mönster.
  • Den nedre delen, knäna och bensluten är förstärkta med kraftigare tyg (vanligtvis i en mörkare färg).
  • Massor av reflexdetaljer för säkerhet i mörkret.
  • Elastiska fotresår som förhindrar att snö kommer in i kängorna.
  • Huvorna är ofta försedda med konstgjord päls.

Även om en nordisk vinteroverall kan fungera som en skid- eller snowboarddräkt är den inte avsedd för det ändamålet. Den nordiska vinteroverallens estetik ska inte heller förväxlas med retroskidoverallens estetik - de har olika ursprung.

Ordet “vinteroverall” på nordiska språk: 🇫🇮talvihaalari / toppahaalari, 🇳🇴vinterdress, 🇩🇰flyverdragt, 🇪🇪talvekombinesoon / kombe.

Några av de framstående tillverkarna är: 🇫🇮Reima, 🇪🇪Huppa, 🇪🇪Lenne, 🇩🇰Molo, 🇫🇮Jonathan, 🇸🇪Didriksons, 🇩🇰Color Kids,🇸🇪Lindberg, 🇳🇴Stormberg, 🇩🇰Ticket to Heaven, 🇸🇪Isbjörn of Sweden.

Vad är idén bakom projektet?

“Talvihaalari” är finska för “vinteroverall”.

Vi är fängslade av den roliga, men ändå opretentiösa looken hos en nordisk vinteroverall och framför allt av känslan av mysighet och bekymmersfrihet som den ger. Enligt vår mening är den nordiska vinteroverallsestetiken underrepresenterad och outforskad, och världen behöver lära sig mer om den och de nordiska märkenas suveräna design. Dessutom planerar vi att framhäva varumärken som vågar experimentera med att föra in den nordiska vinteroverallen i vuxenmodet.

Vi har mycket framför oss. Håll ögonen öppna och följ @talvihaalari på Instagram.

Skriver ni bara om nordiska märken?

Inte nödvändigtvis. Vi lägger upp alla vinteroveraller som uppfyller ovanstående beskrivning, även om tillverkaren inte kommer från ett nordiskt land.

Kan jag föreslå innehåll eller skicka in ett foto?

Absolut! Återkoppling och synpunkter är mycket viktiga för oss.

Du kan nå oss på något av följande sätt:

Vänligen notera att vi inte publicerar alla bidrag.